Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL TERRITORI RANXO SALTA LES FRONTERES DEL GRAVEL

Mig miler de ciclistes de trenta-tres nacionalitats s'han citat a Ponts i als camins paradisíacs de Lleida

DILLUNS 19 SETEMBRE 2022

Ponts. Aquesta petita localitat de la província de Lleida passarà a la història com la primera del nostre país a acollir una prova de les UCI Gravel World Series. Davant l'explosió d'aquesta modalitat, el màxim organisme internacional del món de la bicicleta va decidir crear el primer circuit mundial d'una disciplina que no para de guanyar adeptes. Enrere hem deixat quatre continents, deu països i onze proves; l'última no ha defraudat. Després de l'experiència de l'any passat, Klassmark va continuar treballant amb ímpetu i il·lusió en un territori que reuneix tot allò que el gravel demana. Els camins agrícoles de Lleida han tornat a donar color, vida i forma a la Hutchinson Ranxo Gravel. Més de mig miler de participants de trenta-tres nacionalitats diferents han corroborat aquest 18 de setembre perquè l'anomenen el nou paradís del gravel. Entre ells, Carlos Verona i Marta Romeu, que han estampat amb força el seu nom al territori Ranxo.

 
160 quilòmetres amb 2.050 metres de desnivell positiu que connecten els punts més remots de la Noguera i la Segarra. Aquest era el terreny de joc de la distància Large, el recorregut escollit per tancar el teló de les UCI Gravel World Series. La batalla final a Ponts ha atorgat els darrers bitllets per a l'UCI Gravel World Championship. La regió italiana de Vèneto tindrà l'honor d'acollir el primer campionat del món de la modalitat el cap de setmana del 8 i 9 d'octubre, però abans Ponts havia de dictar sentència. Els tres primers classificats i el 25% dels millors homes i dones de cada grup d'edat de la Hutchinson Ranxo Gravel podran aspirar a la glòria final. Aquest premi no ha esborrat els valors amb què ha crescut aquest esport. L'ètica i el companyerisme entre tots els ciclistes ha regnat per sobre de qualsevol individualitat.
 
De fet, era difícil fer un pronòstic davant del gran ventall de possibilitats que oferia la prova. El conglomerat d'aspirants a la glòria final era molt heterogeni. Des d'especialistes gravel a ciclistes de carretera professionals. Per endavant, una gran jornada a compartir amb la comunitat del gravel internacional, però les victòries s'han quedat a casa. Carlos Verona, ciclista del Movistar Team, ha estat un dels grans protagonistes. Després d'un llarg any de carretera, on ha doblat Tour i Vuelta, ha decidit acabar la temporada participant en esdeveniments de gravel. La Hutchinson Ranxo era el primer repte del seu calendari particular. Arribava a Ponts amb només tres entrenaments, però n'hi ha hagut prou per coronar-se campió, amb un registre de 4h47m06s, només una setmana després d'acabar la ronda espanyola.
 
Carlos Verona ha compartit liderat durant la primera meitat de la prova, per marxar en solitari al tram decisiu. Tot i això, no s'ha pogut relaxar en cap moment perquè els seus contrincants també apretaven per darrere. José María Sánchez i Daniel Moreno, segon i tercer respectivament, entraven a tan sols un minut i mig després de protagonitzar un vibrant duel. L'alemany Paul Voss i Kevin Suárez han completat la foto dels millors corroborant l'alt nivell de la prova. En la baralla femenina, Marta Romeu ha dominat amb mà de ferro, de principi a fi, per inscriure el seu nom al palmarès de la prova. 5h30m22s per a la campiona; ningú no ha pogut qüestionar la seva victòria. Les altres dues places del podi, Danniele Shrosbree i Hayley Simmonds, han tingut accent britànic. Totes tres han estat flanquejades per Lydia Igleasias i Morgan Aguirre al quintet de les millors. Amb aquests noms, i tants d'altres, l'espectacle estava garantit en la distància Large de la Hutchinson Ranxo Gravel.

No ha estat l'únic repte de la jornada. Klassmark ha dibuixat dos recorreguts més per completar la festa de la Hutchinson Ranxo Gravel. Cap ciclista, independentment del nivell, tenia excusa per quedar-se a casa. L'itinerari Medium de 101 quilòmetres amb 1.300 metres de desnivell positiu ha coronat Jan Missé amb un registre de 3h27m25s i Adriana Payá amb 4h00m12s. El primer s'ha imposat amb solvència a Albert Tost i Jasper Vanuytrech, mentre que la segona feia el mateix amb l'ídola local Ramona Gabriel i Silvia Hurtado. Tots dos han signat una actuació estel·lar. D'altra banda, la distància Short de 66 quilòmetres amb 900 metres de desnivell positiu ha vist brillar Daniel Pagés i Sandra Santanyes després d'aturar el cronòmetre en 2h29m54s i 2h47m22s respectivament. Ningú ha pedalat més de pressa que ells. De fet, Santanyes ha aconseguit la segona posició absoluta entre tots els participants. Més enllà del quilometratge, les tres distàncies tenien un denominador comú: el recorregut no estava marcat. Els participants han seguit el recorregut mitjançant un sistema GPS i la navegació ha estat un dels elements més importants a la cursa. Aquest és un altre dels ingredients aventurers del gravel.
 
Tot i això, la Hutchinson Ranxo Gravel no parla de classificacions, sinó de sostenibilitat i responsabilitat. Klassmark segueix fidel en la idea de no deixar petjada darrere el seu pas. De fet, des de l'organització creuen que és un deure. L'entorn natural on vivim està en perill. Ningú no pot negar el canvi climàtic i els seus efectes. És el moment de canviar les normes del joc. L'aposta pel residu 0 i el consum local ha quedat palpable durant tot el cap de setmana; Klassmark fins i tot compensa les emissions de CO2 provocades pel desplaçament de tots els participants. Aquest és l'únic model a seguir si volem compartir amb família i amics, caps de setmana com el de la Hutchinson Ranxo Gravel. Els que han passat pel Parc de la Roca del Call de Ponts saben del que parlem. Què mai falti la festa, la cultura popular i 'Lo Ranxo', l'escudella ancestral que ha reviscut els participants en arribar. Molts ja pensen en la tercera edició.