Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La creu d'en Samarra

CreuSamarra_1_med.jpeg

La creu és un monòlit quadrangular i lleugerament apuntat de 4,20 metres d'alçada, culminat per un tambor cilíndric en forma de creu que conté un relleu escultòric a cada cara, els quals adopten la disposició dels antics tondos o medallons circulars.

A la cara de ponent hi ha l'efígie de mig cos de Sant Antoni de Pàdua, amb el Nen al braç i un lliri a la mà; el medalló del costat de llevant conté l'efígie eqüestre i de cos sencer de Sant Jordi matant el drac.

Sota la creu hi ha un iris que envolta la part superior del monòlit, amb la inscripció "Sola unica spes", que vol dir "Només la Creu és l'única esperança".

La base del monòlit és un bloc quadrangular de 75 cm de costat i s'assenta en una roca on hi ha esculpit en relleu un escut de Catalunya flamejant d'una ornamentació de tipus vegetal.

CreuSamarra_2_med.jpeg
Aquesta creu monumental va ser l'encàrrec que, l'any 1911, va fer l'advocat Anton Castellà i Soriguera -propietari de l'heretat de la Serra del Castellà- a l'artista local Antoni Samarra i Tugues. La Creu es troba dins una finca de propietat privada i és un dels signes d'identitat de Valldans.