Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La torre de Dàdila

TorreDadila_1_med.jpg

Es tracta d’una torre de guaita medieval situada a l’extrem nord-oriental de l’altiplà de la Força, a 7 km de Ponts, observable des del tram de la C-14 que va des de Ponts fins a Artesa de Segre.

 

Dades artístiques

La torre original és de planta quadrada i feta amb mur de tàpia, i apareix envoltada per una altra construcció de planta circular, feta amb carreus de pedra, que pertany a l’època romànica (segle XI). El nucli construït de tàpia era sostrat amb volta de canó i no mostrava cap porta lateral. La fortificació presenta una gran ensulsiada pel costat de migdia i una profunda esquerda longitudinal al costat de tramuntana.

 

Dades històriques

A l’alta edat mitjana ja era situada damunt d’un dels passos que permeten comunicar la conca del Segre amb la del Llobregós. Cal relacionar aquesta fortificació amb l’anomenada Torre de Dàdila, que ja apareix esmentada a la carta de venda del castell d’Artesa de Segre per part del comte d’Urgell l’any 1039.

Aleshores aquesta torre aglutinava al seu entorn un petit nucli habitat del qual subsisteix l’esglesiola dedicada a Sant Miquel, situada molt a prop i avui arruïnada. Pensem que es tracta de l’antic assentament de l’actual caseriu de la Força, el qual queda ara un xic més allunyat -1 km.

És molt possible que calgui datar la torre interna de tàpia al segle X, fet que obligaria a considerar-la musulmana. Al segle següent va ser reaprofitada pels urgellencs, que la revestiren externament amb carreus regulars.