Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Joan de Torreblanca

SantJoanTorreblanca_1_med.jpg

Les ruïnes de l’església de Sant Joan Baptista de Torreblanca són al vessant de migdia del serrat, al cim del qual hi ha les restes del castell de Torreblanca, en una posició dominant sobre el curs del riu Segre, a uns 4 Km de Ponts en direcció a Torreblanca.

 

Dades artístiques

Aquesta església va ser la primitiva parròquia del lloc de Torreblanca i la seva estructura respon a un edifici d’una sola nau, coberta amb una volta de canó de perfil semicircular, reforçada per quatre arcs torals i capçada, a llevant, per un absis semicircular. La volta es conserva només al terç de llevant de la nau, la qual apareix partida en la seva meitat per un mur que tanca el peu de la nau per la banda de ponent, que va ser construït posteriorment a causa de l’ensulsiada del tram inferior de la volta.

Els arcs torals són suportats no per pilastres adossades sinó per veritables columnes circulars, integrades per dos o tres tambors, amb capitells d’estructura simple que presenten una decoració incisa en baix relleu. L’absis té tres finestres de doble esqueixada, perfectament integrades en la decoració absidal, formada per arcuacions llombardes i lesenes longitudinals. El conjunt edificat palesa formes constructives pròpies de l’arquitectura catalana del segle XII, malgrat la seva tipologia llombarda.