Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ruta BTT. Pel meandre del Segre als gravats de Mas de n'Olives

Una ruta moderada de 25km amb bicicleta.

Una ruta que us portarà a descobrir el traçat del Canal d'Urgell i el meandre del riu Segre passant per una de les joies del Tossal, el seu castell. 

Estigueu atents al camí perquè hi trobareu els gravats rupestres de Mas de n'OlivesCompost de figures humanes, 9 masculines i 25 femenines, que constitueixen la part més important dels gravats i que es completa amb altres representacions, com formes geomètriques, escaleriformes i recintes tancats.

Foren descoberts per José Luis Peña Monné, membre del I.E.I. durant una visita que efectuava al Mas de n’Olives el 15 d’abril de 1981. Les voladures que es realitzaven en la construcció d’una resclosa al riu Segre per tal de fer possible el canal d’Anya, van posar al descobert els gravats.

Díez Coronel, estudiós d’aquests gravats publicà un extens article l’any 1982  i descriu dos moments cronològics , 1a fase: amb tot el conjunt de gravats esquemàtics que situa entre el Calcolític i el Bronze Antic i una 2a fase formada pels gravats figuratius que situa ben bé a finals del Bronze.

Entre el 2013 i el 2015 es van portar a terme diferents actuacions: intervenció arqueològica de delimitació i excavació del bloc dels gravats i retirada de les terres i la vegetació que el cobrien, d'una coberta de protecció i d’una passarel·la de circulació,  i, per últim, intervenció de restauració i consolidació del gravats i de les fissures i les descamacions de la roca.