Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Girona, la gran burgesia catalana del segle XIX

La presentació del llibre "Els Girona, la gran burgesia catalana del segle XIX" tindrà lloc el proper dia 19 de novembre a la presa del Tossal dels Canals d'Urgell, per part de la Doctora en Història i autora del llibre, la Sra. Lluïsa Pla i Toldrà.

DIVENDRES 11 NOVEMBRE 2022

Presentació del llibre “Els Girona, la gran burgesia catalana del segle XIX”, de Lluïsa Pla i Toldrà, que és de Bell-lloc d’Urgell i és doctora en Història per la Universitat de Barcelona.

La Lluïsa s’ha dedicat a la investigació i a la docència universitària. És coautora dels llibres “La societat de Lleida al set-cents” i d’”El tresor dels Canals d’Urgell”. Quan al llibre que es presenta cal dir que és fruit d’una formidable tasca de recerca i d’un superb treball d’investigació sobre el procés de formació de la gran burgesia catalana, a partir d’un estudi a consciència i atapeït de dades inèdites envers la família Girona, per el qual, no en va, el 2012 la Fundació Noguera li concedí el premi a la millor tesi doctoral d’història moderna i contemporània.

El treball de la Lluïsa comença a la meitat del segle XVIII i finalitza el 1864, quan la Casa Girona posa fi a les seves activitats econòmiques, essent-ne una de les causes que la construcció del ferrocarril Barcelona-Saragossa, impulsada per la família, no va anar massa bé. Els Girona però havien protagonitzat amb anterioritat moltes altres realitzacions que esdevingueren cabdals pel progrés de Catalunya, com la construcció dels canals d’Urgell.