Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dinosaures del Pirineu

El Centre d'interpretació del Montsec  compta amb dues sales d’exposició on es mostren els fòssils que ens expliquen l’edat i origen del Montsec de Meià. Per una banda, la col·lecció Garcia-Castellanos, cedida a l’Ajuntament de Vilanova de Meià, ens permet fer un recorregut per la història de la vida al mar a partir dels fòssils d’aquesta col·lecció. Especial esment als fòssils del Municipi de Vilanova de Meià, que són un reflex de com era el mar de finals del Cretaci, fa uns 80 milions, on avui s’aixeca el Montsec.

El Montsec de Meià ha amagat durant molts anys un altre tresor paleontològic, en forma de fòssils excepcionals que conserven la forma original d’animals i plantes que van viure i morir en un llac d’aigua dolça de fa 125 milions d’anys. En els fons del llac s’hi va acumular durant milers d’anys les restes dels essers que vivien dins o fora de l’aigua, juntament amb el carbonat d’aquestes aigües. El resultat és una pedra de gra molt fi, molt apreciada per la industria litogràfica, amb una gran quantitat de fòssils.

Així, els jaciments de la Pedrera de Meià han permès descriure més de 100 espècies noves per la ciència, entre les que destaquem la primera planta amb flor (Montsechia), un petit cocodril (Montsecosuchus), granotes (Eodiscoglossus), diverses espècies de peixos, escarabats, aranyes i altres insectes. En aquell moment el món era molt diferent de l’actual i els dinosaures eren els animals dominants a la Terra. Un d’aquells dinosaures, un petit ocell amb dents al bec (Noguerornis), també s’hi ha trobat fossilitzat en aquest jaciment.

 • Horaris d'estiu:
  De dimarts a dissabte de 11 a 14 i de 17 a 19.
 • Diumenge de 11 a 14.
 • Dilluns tancat.
  * es pot sol·licitar desponibilitat fora d’horaris

 • Informació i Reserves:
  T: 634 66 23 41
  correu electrònic: museu@vilanovameia.cat