Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

De 1979 fins 2000

1979.- La comarca va viure un seguit d'esdeveniments socials i polítics força transcendents, ja que el primer febrer es celebraren les primeres eleccions generals després del franquisme. L'1 de setembre a Barcelona s'hi féu una gran manifestació per a reclamar l'Estatut d'Autonomia. L'UE Vilanova s'estrenava com a equip federat, i a Ponts començaren les obres de condicionament de l'interior de la col·legiata de Sant Pere; es descobrí el sarcòfag de Gilabertus i es creà la secció de Ponts del Moto Club Segre. L'Agrupació de Dones Pontsicanes obtingué l'alcaldia que fou presidida per M. Lurdes Vidal i Audet.

1980.- El 26 d'octubre es lliurà la senyera de la Coral Pontsicana, dirigida per Lluís Maig, per part de "La Caixa".

1981.- L'11 de gener caigué una nevada molt considerable al poble de Ponts i la comarca de la Noguera. CIU guanyà les eleccions al Parlament i Jordi Pujol esdevingué president de la Generalitat. El MOP confirmà la construcció de l'embassament de Rialb.

Josep Ma Culell, conseller de Política Territorial de la Generalitat prometé la construcció de la carretera de Ponts a Folquer. S'inaugurà el Col·legi Municipal Homologat de BUP Sant Pere de Ponts, emplaçat a la Plaça del Portal Nou, on actualment hi ha l'Escola Municipal de Música.

Portaveu inicia una campanya de subscripció popular per al monument de Samarra, i s'inicia també la campanya "No al pantà de Rialb".

1982.- El 23 de febrer de 1982 es féu un homenatge a Samarra, durant el qual tingué lloc la inauguració d'un monument al Passeig dedicat a l'artista i realitzat per l'artista Ramon Massana i Monistirol. Tingué lloc la presentació d'una monografia dedicada a l'artista, després de 70 anys de buit editorial al poble.

L'Ajuntament de Ponts sufragà una placa commemorativa que s'emplaçà  a la façana de la casa de l'artista, al Carrer Vilanova i es féu una exposició a la biblioteca de "La Caixa".

Del 18 al 25, es celebrà la 1a Setmana de Cultura Catalana a Ponts (actes recollits a la revista Portaveu nº53) així com també el 1r Concurs de Fotografia de Portaveu. El 14 d'agost s'inaugurà la "Font de la Muralla" al Carrer de Santa Maria, obra d'Antoni Soler i fruit de la iniciativa del veïnat.

1Creu d'en Samarra_passeig.JPG

El 8 de novembre hi hagué una gran inundació a la vila, havent-se de lamentar la mort del jove Jordi Malé mentre que la seva acompanyant, Susanna Blano; gràcies al rescat dels Bombers de la Generalitat, pogué salvar-ne la vida. L'horta quedà força malmesa i la vila es quedà sense subministrament elèctric per la caiguda de les torres d'alta tensió. Es comptabilitzaren més de 700 milions en pèrdues.

1983.- Es creà els Bombers Voluntaris de Ponts i el president Pujol visità el poble durant les festes del Ranxo quan inaugurà l'habitatge i lloc de primers auxilis de la Creu Roja local i visità Sant Pere de Ponts.

El 10 de juliol el CN Mig Segre organitzà la baixada per riu d'embarcacions casolanes entre el pont de Gualter i Ponts. El 21 d'agost els Amics de Sant Pere feren un acte commemoratiu de la finalització de la torre campanar i es fundà la Penya Barcelonista de Ponts i comarca.

1984.- El 20 de febrer s'inaugurà l'estació receptora de FECSA a Gualter i durant les festes del Ranxo de Ponts hi actuà La Fura dels Baus. El 12 de juliol la junta del CF Ponts, dimití en pes per la no materialització de les subvencions promeses a conseqüècia de la riuada de l'any anterior. El 29 d'octubre s'inaugurà el Túnel del Cadí, i nasqué el cine-club Glub, es publicaren els treballs de recerca sobre el poblat romà trobat a Ribelles, s'inaugurà l'escorxador municipal i la pista poliesportiva a les escoles.

1985.- Al gener es produïren fortes gelades a la comarca. Del 21 al 27 d'abril es celebrà la 2a Setmana de la Cultura Catalana, la cloenda de la qual fóu a càrrec d'Heribert Barrera

El 28 de juny es presentà el grup de diables Sofre, fruit de la iniciativa dels joves del poble i el 26 de juliol es subhastà l'antic Centre d'Esquerres de la vila. Es presentaren les Normes Subsidiàries de Planejament de Ponts que provocaren molta polèmica. Es fundà l'escola Darbra. el dia 17 de maig es féu una gran manifestació contra el pantà de Rialb, amb representació de totes les forces polítiques locals i comarcals.

1986.- Portaveu recollí el premi Humbert Torres, otorgat per Òmnium Cultural, per la gran tasca de publicació periòdica del Segre Mitjà. El 30 de maig tingué lloc l'homenatge a Antoni Samarra i Tugues amb motiu del centenari del seu naixement; es presentà el llibre-catàleg "Samarra" i se'n presentà la seva película "Samarra, un geni malmès" produïda pels Amics de Sant Pere de Ponts.

Durant aquell estiu es produí un gran incendi a Tiurana i el dia 2 d'agost s'inauguraven les piscines municipals, es fundà l'Escola de Municipal de Música amb seu al Passatge de la Sardana. Fou presentada la bandera de Ponts durant la Festa Major i aparegué el llibre-guía de Sant Pere de Ponts, de Manuel Gabriel i Forn. La Comissió Cooperadora de Ponts del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana, promogué diferents actes a la vila.

1987.- Es constituí la Mancomunitat d'Aigua de Ponts, Cabanabona, Oliola i Vilanova de l'Aguda. El 18 de maig es constituí l'Agrupació de Defensa Forestal Mig Segre. El 12 de juny s'obrí la primera llar de jubilats que s'emplaçà a la carretera de Lleida.

S'organitzà el primer acte dels dimonis de Ponts Sofre "Lo Festeto". S'amplià el col·legi públic de Ponts dotant-lo de més aules i una pista poliesportiva coberta i es féu la 3a Setmana de Cultura Catalana.

1988.- La Parròquia de Ponts féu la cessió del cementiri a l'Ajuntament. La Societat de Pescadors Esportius de Ponts celebrà el XXè aniversari. Adolfo Suárez fou present al míting del CDS al cinema Fantasio el 16 de maig.

1989.- S'inaugurà el Centre d'Assistència Primària de Ponts. L'Escolania de Montserrat oferí un concert memorable a l'església de Sant Pere. Estanís Felip fou elegit senador per CIU, sent el segon pontsicà en ocupar aquest càrrec, després de Rossend Audet. Es celebrà el IXè descens de piragua del Mig Segre, organitzat pel CN Mig Segre.

1990.-  L'equip espanyol de Piragüisme es va entrenar a Ponts. El 10 de març fou inaugurada la millora del tram de la carretera de Ponts a Torà. El 18 d'abril s'acordà el Pla Parcial del Sector Industrial de Ponts. El 24 de setembre es començaren les classes  de BUP i FP al nou institut de l'IES Ponts. Durant la tardor, es celebrà el 50è aniversari de les majorales del Roser i es creà la Penya Espanyolista de Ponts. El tancament de la fàbrica Conte SA, hagué de tancar les portes i suposà que els seus treballadors s'haguessin d'acollir al pla de regulació de treball.

1991.- Toni Herreros i Jordi Coma es proclamaren campions d'Espanya de les categories C-1 i K-1 de piragüisme. Es formà l'Agrupació de Bitlles Mig- Segre.

1992.- El 8 de febrer, Josep Borrell posà la primera pedra del pantà de Rialb, el el 23 del mateix mes caigué una nevada de 20cm.. Es celebrà el XXVè aniversari de la Penya Taules Verdes i el campió mundial de billar féu una exhibició. El 27 de maig s'estrenà la variant Ponts-Oliana. El 3 d'octubre tingué lloc una manifestació de gairebé un miler de persones  per tal de decidir sobre la ubicació a Torreblanca d'un centre de rehabilitació de toxicòmans.

1993.- El 31 de gener es celebraren les III Hores de Resistència de Moctocròs al circuit del Bosquet organitzades per Moto Club Segre. Es finalitzaren les obres de remodelació de la Plaça Planell finançades per les compensacions per la construcció de l'embassament de Rialb. Aquell any s'inaugurà el museu, propietat de Francesc Boncompte, especialitzat en armament i vehicles antics. Es portaren a terme les obres de cobrimet del darrer tram del Torrent de Valldans.

1994.- El dia 19 de març el president Pujol i el conseller Comas visitaren el centre de rehabilitació d'ex-toxicòmans de Torreblanca. El dia 16 d'abril es constituí la Mancomunitat de Rialb i el 23 de juliol es féu la primera Trobada al monestir de Gualter. Es presentà l'Escola de Futbol Joventut Pontsicana en el nou camp emplaçat a la partida dels Mallols. A la tardor es desbordà el riu. Es constituí l'Associació de Comerciants i Empresaris del Mig Segre (CEMIS).

1995.- El dia dia 17 de març 4500 escolars s'aplegaren al poble on es celebrà la "festa de l'arbre". Manel Gabriel passà a presidir la Coral Pontsicana. S'inaugurà l'Estació Depuradora Biològica de Ponts. S'iniciaren els cicles de "Ponts, l'estiu" amb concers i actuacions diverses i els veïns de Tiurana reberen l'ultimàtum per a desallotjar el poble i així poder emprendre l'enderrocament a causa del pantà de Rialb.

1996.- El 24 de gener es produí una nova riuada que inundà part de l'horta. El 18 de febrer, durant les festes del Ranxo, el Secretari General de Turisme i Comerç de la Generalitat de Catalunya, Xavier Hernández, inugurà la 1a Fira-Ranxo, organitzada per CEMIS i l'Ajuntament de Ponts. El 3 de miag es presentà l'associació DOMISE i el dia 24 es celebrà a Ponts la Copa d'Eslàlom d'Espanya "Memorial Joan Calvet i Rosell" i es celebrà el XXIIIè Enduro del Segre.

El 2 de juny tingué lloc el XVIIè Aplec de Corals de la Zona Nord de les Terres de Lleida. El 8 i 9 de juny es celebrà el 1r Torneig Internacional "Vila de Ponts" i l'Institut de Ponts fou guardonat amb el premi Baldiri Reixac. El 26 de juliol, el palista del MC Segre, Toni Herreros participà als Jocs Olímpics d'Atlanta, en categoria C-1 i se li feu un merescut homenatge per haver estat el primer pontsicà que competí uns Jocs Olímpics. El 27 d'octubre, el President de la Generalitat Jordi Pujol encapçalà els actes que tingueren lloc amb motiu de la inauguració de la portada d'aigües des del riu Segre a Mancomunitat del Mig Segre, Oliola i Vilanova de l'Aguda  iaprofitaren per inaugurar oficialment la Casa de la Vila.

1997.- El 15 de gener es començà a enderrocar l'Oasis, tot embolcallat com si fós un regal. Durant les festes del Ranxo es presentà el llibre "Ponts, anys enrera" editat per Portaveu. Els dies 14 i 15 de febrer es celebrà la XXVa edició de l'Enduro del Segre. El 22 de juny es féu el 1r Festival de les Entitats organitzat per Sofre. El jove pontsicà David Coma i Cases es proclamà campió de Catalunya de les proves de muntanya del Campionat de Catalunya, categoria cadet. El 10 de setembre, al passeig, es féu el 1r Pontast (els detalls gastronòmics del Mig Segre) hi prengueren part 11 restarauradors i repartiren menjar a 550 comensals El darrer diumenge de setembre es celebrà la festa de consagració de l'ara de l'altar de l'Església de Sant Pere de Ponts -realitzat per Ermengol Vidal- coincidint amb el XXVè aniversari dels treballs de recuperació de la canònica. 

1998.- Portaveu, pioners en informació, pengen a internet la seva web "www.tinn.net/home/portaveu)". Es celebra la 3a edició de Fira-Ranxo i s'inauguraren les obres d'urbanització del carrer i plaça Sant Cristòfol, com a continuació del Passeig. El 10 de setembre la segona edició del Pontast aplegà 400 comensals que gaudiren de la gastronomia de 10 restaurants de la vila.

El 18 d'octubre, a Montserrat, es desenvoluparen els actes de l'ofrena de Ponts a la Moreneta i la Coral Pontsicana; dirigida per Josep Ll. Guzmán; oferí un concert dins la Basílica. En el món de la competició aquest any fou brillant: Jordi Coma es proclamà campió de Catalunya de Botifarra, Jordi Sangrà assolí la 5a plaça al Campionat del Món de Piragüisme júnior, i David Coma fou el guanyador del VI Open provincial de BTT.

1999.- El mes de març el pantà de Rialb començà a emmagatzemar aigua, després de 7 anys d'obres i es posà la primera pedra de la Comissaria de Mossos d'Esquadra a Ponts.  el 18 de febrer, Domènec Tugues i Massana passà a presidir la Coral Pontsicana. El 16 i 17 d'abril tingué lloc la celebració del Campionat de Món d'Enduro, aconseguint el rècord d'haver estat la prova puntuable per a un mundial amb més participació. El 22 de maig Portaveu acollí a Ponts la VXIIa Assemblea de l'Associació de Premsa Comarcal.

El dia 12 de juny, durant la XXIa Festa del Pescador es lliurà a Francesc Balagué i Sanuy el trofeu com a campió de Catalunya. El 19 de juny, durant el sopar de Domise, Núria Feliu oferí un recital de poesia catalana; el 10 de juliol, durant lo Festeto, es presentà el grup escenic Nafén; el 21 es celebrà la consagració de l'altar de l'església de Sant Bartomeu del Tossal i el 28 del mateix mes, es feu la 1a Mostra de Productes del Camp de Ponts, al Casal. El dia 11 de setembre es descobrí l'escut de Ponts amb ferro forjat per Miquel Olivart a la façana de la Casa de la Vila de Ponts. El dia 27 de setembre es signà l'acord de finançament i construcció del canal Segarra-Garrigues, entre l'Estat i la Generalitat.

El 31 d'octubre tingué lloc la Marxa Unitària al Bosc del Siscar que constituí la Coordinadora Antiabocador Bosc de Siscar. El 6 de novembre s'inaugurà la Caserna dels Mossos d'Esquadra i s'estrenà la il·luminació de l'església de Sant Pere així com la part externa del conjunt format per la canònica i el castell. A la Baronia de Rialb s'estrenà la nova Casa de la Vila emplaçada dins del recinte del monestir de Gualter, mentre a la Torre de Rialb continuava a bon ritme el trasllat dels monuments del municipi, com l'església de Pomanyons i el dolmen de Sols de Riu reubicats al costat de Sant Girbé.

2000.- El 14 de febrer s'inaugurà la presa de l'embassament de Rialb, acte presidit per Isabel Tocino. El 7 de març li tocà el torn a la Plaça Portalet, l'1 de maig es féu la del monòlit dins del Parc de Sant Pere i el 4 de juliol s'inaugurà la xarxa local de subministrament de gas liquat de petroli.  El dia 10 de juny es desbordà el Llobregós. Es realitzà la primera baixada amb torxes pel riu Segre durant els actes del Festeto. El 9 de setembre els Amics de Sant Pere van rebre un homenatge per la tasca de recuperació de monument i per haver estat guardonats amb la Creu de Sant Jordi, que els hi va ser otorgada el 23 d'octubre al Palau Nacional de Montjuïc

Font: 30 anys de servei al Segre Mitjà: la història, l'índex i les portades. Ed. Portaveu, recull de Jordi Vidal i Sordé.