Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Prehistòria i Edat Antiga


Mas de n'Olivesgravats3.jpg

Durant l’Eocenni Superior es formà la a i paisatge del que ara anomenem Ponts, i per les característiques intrínseques que té, és fàcil pensar que aquests atractius paratges ja foren habitats des de temps immemorials pels primers humans, malgrat això –documentalment– no és fins l’Edat del Bronze que podem donar notícies del pas de home per la nostra comarca.

Edat del bronze.- L’existència del dòlmen de Sols de Riu, ja indica la presència per les nostres contrades de pobladors transhumants –dedicats a tasques pastorívoles–, 2.500 anys aC. Així mateix, a la Cova del Segre, a Vilaplana, s’han trobat indicis que demostren fou habitada entre 2500 i 200 anys aC. Cal dir també que entre el Calcolític i l’Edat de Bronze antic, pels gravats trobats a Mas d’en Olives se sap de l’existència d’un santuari religiós en aquell indret. Això passava 1800 anys aC.


Època hallstàttica o de les primeres comunitats amb ferro.- Durant aquest període (cap a l’any 700 aC.) ja hi havia un assentament humà –amb caràcter estable– a Ponts, concretament a l’indret de la Roca del Call.

Edat de ferro.- Cap al segle III aC, sabem que hi havia pobladors ibèrics al Castell.

218 aC.- Hanníbal passà per Ponts camí d’Itàlia, no sense haver de vèncer resistència dels llavors pobladors de les vores del Segre, els andosins i els airenosis.

Entre 20 anys aC. i deu després, també al Castell, durant l’època romana en temps de l’emperador August, s’hi construí una fortificació militar per a el control del territori.

 Font: recopilació de Jordi Vidal i Sordé, sota l’assessorament històric de Manuel Gabriel i Forn.